Spring naar content

Uitvaart

Tijdens de herdenkingsplechtigheid wordt de overledene uitgebreid herdacht en worden herinneringen opgehaald. Dit kan op vele manieren zoals een toespraak, gebed, gedicht, zang en/of door het luisteren naar muziek. Wij helpen u bij het samenstellen en voorbereiden van een zo goed mogelijk programma dat is afgestemd op de specifieke wensen van de overledene en nabestaanden.

Programma van de uitvaart

Het is belangrijk om in het programma de beschikbare tijd af te wisselen met sprekers en muziek. Checkt u vooraf of een CD op elke audio werkt, want dit is niet altijd het geval. Bij aankomst kunt u zelf de kist naar de aula dragen en de bloemen schikken of u kunt dit laten doen.

Het condoleanceregister kan bij binnenkomst worden getekend waarna men naar een aparte ruimte of direct naar de aula kan gaan. Tijdens de plechtigheid kan de kist open zijn of gesloten. Op of naast de kist kan bijvoorbeeld een mooie foto of iets anders persoonlijks worden geplaatst.

Kerkdienst

Als de overledene gelovig was, kan een kerkdienst deel uitmaken van het programma. Het programmaboekje kan naast de gebeden en liederen ook foto’s of tekeningen bevatten.

Muziek tijdens de uitvaart

De keuze van de muziek is veelal afgestemd op de voorkeuren van de overledene. Er kan achtergrondmuziek, luistermuziek of muziek tijdens het dalen van de kist worden gespeeld. Er is ook ruimte voor ‘live’ muziek of een optreden van een familielid of vriend.

Wij adviseren u graag bij het bepalen van uw keuze. Let u op dat zelfgebrande CD’s niet altijd op alle audio installaties werken!

Sprekers

Het is prettig als er wordt gesproken over mooie herinneringen. Dit helpt om het verlies te verwerken. Als er meerdere sprekers zijn dan is het goed om de onderwerpen op elkaar af te stemmen. Onze uitvaartverzorgers kunnen de sprekers dan kort introduceren. Als men gelovig is dan kan de dominee of pastoor een preek houden. Emoties tijdens de voordracht zijn normaal en niet iets om u voor te schamen. Dit zal iedereen begrijpen.

Geluid- en beeldopnames

Geluid- of beeldopnames maken van de uitvaart is tegenwoordig ook mogelijk. Zo houdt u een blijvende herinnering aan deze dag. Beeldopnames kunnen ook via internet beschikbaar worden gesteld zodat een nog groter publiek de uitvaart kan volgen.

Afsluiting

Aan het einde van de plechtigheid neemt iedereen voor de laatste keer afscheid veelal door kort bij de kist stil te staan. U kunt als eerste of als laatste de aula verlaten. U kunt de kist ook langzaam laten verdwijnen of laten staan zodat iedereen nog eenmaal afscheid kan nemen.

Bij een begrafenis worden daarna de kist en de bloemen naar het graf gedragen door professionele dragers, familieleden, vrienden of met behulp van een rijdende baar. Bij het graf kan nog kort worden gesproken en een laatste afscheidsgroet worden gebracht. Daarna kan de kist helemaal of gedeeltelijk in het graf zakken.

Condoleance en catering

Na afloop van de crematie of begrafenis kan er een mogelijkheid zijn tot condoleren en voor een hapje en drankje. Men kan direct een rij vormen om de nabestaanden te condoleren, maar men kan ook eerst wat te drinken nemen en een ander moment voor de condoleance kiezen.

De mogelijkheden voor hapjes en drankjes verschillen per locatie. Graag bespreken wij uw specifieke wensen en stemmen deze af op de mogelijkheden. Neem contact met ons op

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Optioneel
Optioneel