Spring naar content

Begrafenis

 

Als u kiest voor begraven, dan heeft u een plek waar nabestaanden naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Veel mensen vinden dat een fijn idee dat ze op deze manier nog dichtbij de overledene kunnen zijn. Er wordt vaak gekozen voor een familiegraf, waarbij twee tot vier familieleden in hetzelfde graf begraven worden. Dikwijls is het mogelijk zelf de plek voor het graf te kiezen, eentje die past bij de overledenen en de nabestaanden. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor een natuurbegrafenis.

Wanneer en hoe vindt een begrafenis plaats?

Een begrafenis moet binnen 6 dagen na het overlijden plaatsvinden. Binnen deze tijd wordt de uitvaartdienst voorbereid. Tijdens de plechtigheid kunnen familie en vrienden de overledene begeleiden tot aan zijn of haar laatste rustplek. U kunt ervoor kiezen de nabestaanden de kist te laten dragen, of mensen hiervoor in te huren. Bespreek met ons of u als laatste of juist als eerste bij het graf afscheid wilt nemen. Wij kunnen ervoor zorgen dat er een schepje aanwezig is, zodat de nabestaanden zand op de kist kunnen laten vallen. Na het afscheid dragen wij zorg dat het graf wordt afgesloten, de bloemen geplaatst worden en een tijdelijk gedenkteken geplaatst wordt.

Wat voor een gedenkteken wordt er op het graf geplaatst?

U kunt het gedenkteken zo speciaal mogelijk maken. Een mooi idee is misschien wel het gebruik van mozaïek om zo een persoonlijk en kleurrijk kunstwerk te maken. Van gebroken stukjes iets nieuws en unieks maken, maar uiteraard bent u helemaal vrij om iets uit te kiezen dat aansluit bij de wensen van degene die overleden is. Een gedenkteken hoeft ook niet voor de begrafenis gekozen te worden, maar hier kunt u rustig de tijd voor nemen. De uitvaartverzorger van Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg kan u hierbij adviseren en eventueel ook begeleiden.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

Begraven is duurder dan cremeren. Dit heeft te maken met de grafrechten, het onderhoud van het graf en de kosten voor een gedenkteken. Het verschilt per gemeente hoe hoog de kosten voor de grafrechten en het onderhoud liggen. Over het gedenkteken beslist u zelf. Na een aantal jaren, staan de nabestaanden voor de keuze om het grafrecht te verlengen, of het graf te laten ruimen. Om te voorkomen dat de nabestaanden voor deze moeilijke keuze komen te staan, wordt er tegenwoordig ook gekozen voor natuurbegraven. Hierbij is de grafrust eeuwig.

Wat is natuurbegraven?

Natuurbegraven houdt in dat de overledene wordt begraven zonder belastende materialen voor de natuur. Hierdoor wordt het lichaam teruggegeven aan de natuur en hoeft een natuurgraf niet geruimd te worden. Met een plek op een natuurbegraafplaats is de grafrust eeuwig. Hiermee hoeven de nabestaanden later niet voor de moeilijke beslissing te staan over het verlenging van het graf. Om het milieu niet te belasten, wordt onbewerkt hout of een boom gebruikt als grafmarkering. Natuurbegraven past perfect bij een groene uitvaart. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Bekijk hier de begraafplaasten in de regio Rijnmond

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over begraven

Tijdens het plannen van een uitvaart komen er veel vragen op u af. Wij proberen de meestgestelde vragen hier alvast voor u te beantwoorden. Heeft u nog meer vragen over begrafenissen of andere uitvaart gerelateerde zaken? Neem gerust contact met ons op.

Wat is een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis of natuurbegraving, is een milieuvriendelijke en natuurlijke manier van begraven waarbij de overledene wordt bijgezet in een daarvoor bestemd natuurgebied. Het idee achter een natuurbegrafenis is om de natuur zo min mogelijk te belasten en de rustplaats als onderdeel van de natuurlijke omgeving te laten integreren.

In Nederland mogen natuurbegrafenissen alleen plaatsvinden op officiële begraafplaatsen, maar vanwege de toenemende populariteit worden dat er steeds meer. Inmiddels zijn er al meer dan 20 natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Het voordeel van een natuurbegraafplaats, is dat natuurgraven nooit worden geruimd. Als de begraafplaats eenmaal vol is, dan blijft die voor altijd behouden als natuurgebied. Deze eeuwige grafrust is samen met het duurzame karakter vaak de motivatie om te kiezen voor natuurbegraven.

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De kosten van een begrafenis zijn meestal opgebouwd uit grafrecht, onderhoudskosten, een grafmonument zoals een grafsteen, en begraafkosten. Bij een natuurbegrafenis is een grafsteen niet toegestaan, en wordt het onderhoud aan de natuur overgelaten, waardoor er alleen nog het grafrecht en begraafkosten overblijven. Dit kan per begraafplaats verschillen.

Naast bovenstaande kosten zijn de totale kosten van een uitvaart sterk afhankelijk van de specifieke wensen. Bekijk hier onze uitvaartpakketten en bijbehorende kosten.

Wat is een familiegraf?

Een familiegraf is een graf dat bestemd is voor meerdere leden van één familie, waarover een gezin of familie gezamenlijk de verantwoordelijkheid draagt. Dit type graf biedt een plek waar familieleden samen kunnen worden begraven en herdacht, vaak met een gemeenschappelijke grafsteen of monument.

Een familiegraf biedt langdurige grafrust, en zal meestal niet worden geruimd na een bepaalde periode.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering kunnen sterk variëren afhankelijk van het type verzekering, leeftijd en gezondheid, verzekerd bedrag, de dekking en de looptijd van een verzekering. Bekijk hier alle informatie over uitvaartverzekeringen.

Wat is het verschil tussen begraven en cremeren?

Bij een begrafenis wordt het lichaam in een graf geplaatst, vaak in een grafkist. Bij een crematie wordt het lichaam tot as verbrand in een crematorium, en in een urn geplaatst.

Een begrafenis is vaak iets duurder vanwege het grafrecht en grafmonument (grafsteen). Vaak heeft een overledene zijn of haar wens vooraf al vastgelegd of uitgesproken, en is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Lees hier alles over crematie.

Hoe gaat een begrafenis in zijn werk?

Een begrafenis kent vaak de volgende onderdelen, afhankelijk van culturele, religieuze of persoonlijke voorkeur.

Na het overlijden wordt het lichaam verzorgd en voorbereid. Dit kan het reinigen en aankleden van de overledene omvatten. Bij sommige religies kunnen er specifieke rituelen zijn voor de voorbereiding van het lichaam.

Het lichaam wordt tijdelijk bewaard in een opbaarruimte, zoals een uitvaartcentrum of thuis, in een opgebaarde kist. Dit geeft familie en vrienden de gelegenheid om afscheid te nemen en het lichaam te zien.

Familieleden sturen vaak rouwkaarten of aankondigingen om de begrafenis te delen en uitnodigingen voor de ceremonie te versturen.

De herdenkingsdienst vindt meestal plaats in een kerk, een uitvaartcentrum of een andere speciale ruimte. Deze dienst kan religieus of seculier zijn en kan bestaan uit gebeden, muziek, lezingen en toespraken. Afhankelijk van de religie of cultuur kunnen er specifieke rituelen worden uitgevoerd, zoals het aansteken van kaarsen, het reciteren van gebeden, of het zingen van hymnes.

Na de ceremonie wordt de kist naar de begraafplaats gebracht. Dit kan met een speciaal rouwvoertuig gebeuren.

Het lichaam wordt in een graf geplaatst. Het graf kan vooraf zijn voorbereid en kan een grafkist van bijvoorbeeld hout of zelfs een mand bevatten. In sommige gevallen wordt het graf voorzien van een deksteen of een andere markering. Er kunnen nog verdere rituelen plaatsvinden bij het graf, zoals het werpen van aarde door de nabestaanden, het plaatsen van bloemen, of het uitspreken van laatste woorden.

Na de begrafenis wordt vaak een condoleancebijeenkomst georganiseerd, waar familie en vrienden samenkomen om hun medeleven te betuigen en herinneringen te delen.