Spring naar content

Cremeren

Sinds 1968 is crematie een geaccepteerde vorm van lijkbezorging in Nederland. Voor die tijd was crematie door de Katholieke Kerk verboden. Op dit moment kiest de ruime meerderheid van de Nederlanders voor een crematie. Een reden hiervoor kan zijn dat gelovigen nu zelf mogen kiezen of ze willen begraven of cremeren. Daarnaast is een begrafenis duurder, onder andere door grafrechten en monument kosten. Bovendien kunt u na het cremeren ervoor kiezen de as te verdelen onder de nabestaanden. Hierdoor kunnen meerderen mensen een deel van de as ontvangen.

Hoe verloopt een crematie in de praktijk?

Hoe een crematie verloopt is afhankelijk van uw voorkeuren. In het algemeen begint de crematie met een plechtigheid, waarvoor u een vertrouwde locatie kan kiezen. Hierna begeleiden de nabestaanden de kist naar de ovenruimte en kan de overledene iets dierbaars meegegeven worden. Denk eraan dat dit brandbaar moet zijn, zoals een brief. Het is in de wet vastgelegd dat de as minimaal 1 maand in het crematorium blijft. Hierna heeft u 6 maanden de tijd om een asbestemming te kiezen.

Wat kunt u met de as doen?

Allereerst heeft u de keuze de as te verstrooien, waarvoor speciale strooivelden zijn. Mocht u zelf een dierbare plek weten voor het verstrooien van de as, heeft u wel eerst toestemming nodig van de gemeente. Hier kunnen wij u natuurlijk bij helpen. Ook zijn er speciale diensten die u helpen de as te verstrooien op open zee vanaf een boot of vanuit een vliegtuig. Daarnaast kunt u de as bewaren in een urn. Deze kunt u mee naar huis nemen, bijzetten in een columbarium of begraven. De urn is te verkrijgen in verschillende vormen, maten en kleuren en kan gemaakt zijn van verschillende materialen. U kunt de urn zo persoonlijk maken als u wilt.

Ook kunt u een deel van de as verwerken in een as-sieraad. Denk aan een ketting, ring of horloge. En natuurlijk kunt u er altijd voor kiezen de as te verdelen over meerdere bestemmingen. Wij adviseren u hier graag bij, neem vrijblijvend contact met ons op wanneer u meer informatie wenst te ontvangen.

Bekijk hier de crematoria in de regio Rijnmond

Neem contact met ons op