Spring naar content

Kinderuitvaarten

Een uitvaart wordt gehouden om de overledene te herdenken en herinneringen op te halen. Meestal heeft de overledene zelf al het een en ander besproken met zijn naasten, maar bij een kinderuitvaart is dit vaak een ander geval. Daarnaast wordt na het overlijden van een baby vaak gekozen voor een heel ander soort uitvaart dan na het overlijden van een tiener. Daarom is het goed om de verschillende mogelijkheden en ideeën op een rijtje te hebben.

Overlijden tijdens of vlak na de zwangerschap

Het verliezen van een kind tijdens of vlak na de zwangerschap is een verschrikkelijke gebeurtenis. De nabestaanden blijven achter met de vraag hoe het zal zijn geweest. Daarom voelen de meesten de behoefte om een herdenkingsplechtigheid te houden. Allereerst moet u erover nadenken of u de baby mee naar huis wilt nemen, of in het uitvaartcentrum wilt opbaren. Daarnaast kunt u kiezen voor begraven of cremeren. Er bestaan speciale kinderbegraafplaatsen, waar we u graag meer over vertellen. Doordat u de baby nog maar kort kent, kan het lastig zijn de uitvaart vorm te geven. Vaak wordt gekozen voor knuffels, tekeningen en gedichten. Broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes kunnen bijvoorbeeld helpen de kist te versieren. We zijn er voor u in deze moeilijke tijd en denken met u mee.

Overlijden van een peuter of kleuter

Het verliezen van een kind is onbeschrijfelijk, voor de familie maar ook voor de vriendjes en vriendinnetjes van bijvoorbeeld de peuterspeelzaal of de basisschool. Om die reden kunt u ervoor kiezen een toegankelijke herdenkingsdienst te houden, in een bepaald thema wat past bij de overledene. Denk hierbij aan zijn of haar favoriete film, stripfiguur of boek. Ook kunt u de lievelingskleur verwerken in de rouwkaart, bloemen en zelfs de grafkist of mand. De plechtigheid kan plaatsvinden in het bos waar jullie altijd gingen wandelen of op een ander plek wat kenmerkend is voor de overledene. Ook wordt wel eens gekozen om een knutseltafel neer te zetten, waar klasgenootjes iets kunnen maken als aandenken of voor de overledene. Zulke details kunnen een herdenking minder beladen maken, waardoor het een mooie herinnering vormt voor de nabestaanden.

Tiener

Het overlijden van een kind in zijn of haar tienerjaren is niet alleen voor de familie een ingrijpende gebeurtenis, maar ook voor de vriendengroep waaruit de overledene plots wegvalt. Als ouders kan het lastig zijn te weten wie allemaal uitgenodigd moet worden. U kunt er daarom voor kiezen de beste vriend of vriendin bij het plannen van de begrafenis te betrekken. Deze kan u helpen met het vinden van de verschillende contacten die uw kind had. Hierdoor kunt u ook verschillende herinneringen en verhalen te horen krijgen, die de uitvaart extra bijzonder kunnen maken.

Jong volwassenen

Jong volwassenen zijn meestal al wat zelfstandiger dan tieners. Ze wonen vaak al op zichzelf, hebben studievrienden en collega’s, en misschien hebben ze al een vaste relatie. Hierdoor heeft een jong volwassene naast zijn of haar familie, ook andere contacten die een belangrijke rol in zijn of haar leven spelen. Na het overlijden, worden daarom vaak de contacten van het overleden kind betrokken bij het plannen van de begrafenis. Ze kunnen u helpen bij bijvoorbeeld de muziekkeuze, of willen misschien zelf wel een rol vervullen tijdens de plechtigheid.

Voorbespreken

Bij een plots overlijden valt u vaak terug op de herinneringen en ideeën van de nabestaanden. Bij ongeneeslijke ziektes, kunt u ervoor kiezen van tevoren met ons samen te zitten om alvast het een en ander te bespreken en eventueel vast te stellen. Hierdoor kan uw kind zelf meedenken over een persoonlijk afscheid, mocht hij of zij dat fijn vinden.

Klik hier voor alle uitvaartmogelijkheden