Spring naar content

Wat is Thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte balseming waardoor het lichaam van de overledene voor korte tijd geconserveerd blijf. Balseming is voor reguliere sterfgevallen onder de Nederlandse wet niet toegestaan. In 2010 is hierop een uitzondering gemaakt voor thanatopraxie, omdat deze vorm van balseming maximaal tien dagen werkzaam is.

 

Vloeistof met tijdelijk conserverende werking wordt in de aderen van de overledene gebracht waardoor het ontbindingsproces wordt vertraagd. Hierdoor oogt het lichaam iets levendiger en natuurlijker bij de opbaring. Dit kan de opbaring wat aangenamer maken, doordat de overledene nog niet erg veranderd is door het ontbindingsproces. Daarnaast kan de overledene zonder koeling worden opgebaard.

Thanatopraxie kan als ingrijpend worden gezien, doordat de vloeistof in het lichaam gebracht moet worden. Hiervoor wordt een sneetje in de hals of in de lies gemaakt, om zo bij de slagader te komen en deze te vullen met balsemingvloeistof. Het nog aanwezige bloed wordt via een drainage slang afgevoerd. Vervolgens worden de organen geconserveerd door via de buikwand formaldehyde te injecteren. De totale behandeling duurt ongeveer 3 uur en de kosten liggen rond de 500 euro.

De keuze voor thanatopraxie is persoonlijk. Mensen kiezen voor deze behandeling zodat de overledene wat langer lijkt op de persoon die hij of zij was. Andere vinden dat het veranderen van het lichaam onderdeel is van het rouwproces. Lastige beslissing dus. Uw uitvaartondernemer van Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg denken graag met u mee over de mogelijkheden.