Spring naar content

Wat is resomeren?

Een alternatief voor cremeren of begraven is resomeren. Hierbij wordt het lichaam opgelost in water door middel van alkalische vloeistoffen. Er blijft minerale as over, welke door de nabestaanden bewaard kan worden in een urn. Het proces is milieuvriendelijker dan cremeren, zonder directe uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is het goedkoper en ruimtebesparender dan begraven. Resomeren is alleen op dit moment nog niet toegestaan in Europa.

In 2011 is door TNO een onderzoek gedaan naar de verschillende technieken van een uitvaart (begravencremeren en resomeren). Uit dit onderzoek kwam naar voren dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk ook voordeliger is dan de overige twee technieken. Het bleek zelfs dat de milieubelasting bij resomeren nul is.

In de Verenigde Staten en Canada worden momenteel experimenten gedaan voor resomeren. Het wachten is nu tot er ook goedkeuring komt om in Nederland een proeftraject te starten. Op 28 juli 2018 was er in de tweede kamer een meerderheid om resomeren in te voeren als nieuwe uitvaarttechniek in Nederland.