Spring naar content

Wat is een duurzame uitvaart?

Wilt u graag op een milieuvriendelijke manier afscheid nemen, dan zijn daar tegenwoordig heel veel mogelijkheden voor. In dit aritkel wil Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg u proberen te inspireren met de mogelijkheden die er zijn om een duurzame uitvaart te organiseren die toch heel persoonlijk en dicht bij u staat.

Na het overlijden, wordt de overledene opgebaard met behulp van een koelapparaat. Een thuisopbaring kost ongeveer drie keer zoveel energie voor de koeling dan als de overledene in het rouwcentrum in een koelruimte wordt bewaard. U mag zelf de kleding voor de overledenen uitkiezen. Hiervoor kunt u de overledene het beste geen panty’s en geen schoenen aantrekken. Gebruik kleding van uitsluitend natuurlijke materialen. Ook kunt u rekening houden met het milieu bij het kiezen van materiaal voor een grafkist. Grafkisten gemaakt van lokaal hout bespaart brandkosten. Voor een grafmand gemaakt van wilgentenen hoeven geen bomen omgezaagd worden. Ook bestaan er zogenoemde ECO-kisten die milieubewust geproduceerd zijn en BIOS-urnen, die biologisch afbreekbaar zijn. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.

Vraag aan genodigden om met de fiets te komen of andere mensen mee te nemen als ze met de auto komen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal kilometers die de gasten met de auto afleggen op de dag van de uitvaart, het meest vervuilende onderdeel is van een uitvaart. Probeer de uitvaart op één locatie te houden, of kies locaties die op loopafstand van elkaar zijn. Ook kunt u kiezen voor een volledig elektrische rouwwagen, zoals deze Tesla rouwauto.

De Tesla Rouwauto voor een duurzamen uitvaart

 

U kunt kiezen om voor de uitvaart biologische bloemen te bestellen. Of neem bloemen uit eigen tuin mee en vraag de genodigden hetzelfde te doen. Het brengen van één bloem in plaats van een heel boeket is ook een groen idee. Op de receptie kunt u biologische en vegetarische producten reserveren.

Om iets terug te geven aan de natuur kunt u een boom planten ter herinnering aan de overledene. Verder kunt u papier besparen door een digitale rouwkaart te sturen. Wilt u toch liever rouwkaarten versturen, dan kunt u chloorvrij en gerecycled papier gebruiken.

Kortom, er zijn dus een hoop manieren om de uitvaart milieubewuster te maken. Wij denken graag met u mee. Neem eens contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om uw uitvaartwensen te bespreken.