Spring naar content

Hoe ziet een traditionele uitvaart eruit?

Hoe ziet een traditionele uitvaart eruit?

De uitvaartbranche is momenteel volop in ontwikkeling. Zo zijn er steeds meer uitvaartmogelijkheden. Toch merken we dat er nog steeds veel wordt gevraagd naar een traditionele begrafenis of crematie. Wij vertellen u graag hoe dit eruit ziet!

Waaruit bestaat een traditionele uitvaart?

Na de melding van overlijdenkomen de uitvaartverzorgers bij u langs voor de laatste verzorging, opbaring en eventueel het overbrengen naar een uitvaartcentrum. Vervolgens gaat u in gesprek met de uitvaartverzorger over uw uitvaartwensen, waarin de volgende zaken worden besproken:

  • De wens voor begraven of cremeren
  • De soort uitvaartkist 
  • De rouwkaart
  • De afscheidsdienst
  • Het rouwvervoer
  • Het graf of de asbestemming

 

De wens voor begraven of cremeren

Bij een traditionele begrafenis wordt de overledene met de rouwauto naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht. Hierbij is het een gewoonte om de rouwauto in stilte te volgen met een selectieve groep. De genodigden wachten op de rouwstoet op de begraafplaats. In de aula bij de begraafplaats wordt meestal de afscheidsceremonie gehouden. Na de ceremonie dragen de dragers de kist op hun schouders naar het graf om hierna de overledene te begraven.

Bij een traditionele crematie worden de genodigden ontvangen in de ontvangstkamer, waar zij het condoleanceregister kunnen tekenen en persoonlijk afscheid mogen nemen van de overledene. De kist wordt vervolgens naar de aula gebracht, waar de ceremonie plaatsvindt. Na de ceremonie vervoert een crematorium medewerker de kist naar de ovenruimteDe as kan vervolgens worden bewaard in een urn of worden verstrooid, afhankelijk van wat de familie beslist.

Overweegt u een traditionele uitvaart? Neem vrijblijvend contact op met onze uitvaartverzorgers! 

De soort uitvaartkist

Er wordt vaak gekozen voor een traditionele kist. Deze kisten zijn erg stevig en hebben een strakke uitstraling. Dit komt omdat de kisten gemaakt zijn van onbehandeld naaldhout, wat het makkelijker maakt om erop te tekenen of op te schilderen. Bij Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg hebben we een vele soorten kisten. Benieuwd naar alle opties? In onze kistenbrochure kunt u een overzicht vinden van alle kisten.

De rouwkaart

Met een rouwkaart worden naasten uitgenodigd om de uitvaart bij te wonen. Een overlijdensadvertentie geeft soms ook nadrukkelijk aan dat als men geen rouwkaart heeft ontvangen dat zij nog steeds welkom zijn op de uitvaart. Een uitvaartplechtigheid bij een traditionele uitvaart hoort namelijk toegankelijk te zijn. Bij Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg worden de rouwkaarten zelf bedrukt zodat de kaarten snel bezorgd kunnen worden. Heeft u al iets in gedachten? Wij helpen u graag met het opstellen van de rouwkaart!

De afscheidsdienst

Bij een begrafenis wordt de afscheidsdienst vaak op dezelfde locatie gehouden als waar de begraafplaats is. De dienst kan bijvoorbeeld in de kerk zijn, maar ook een andere gelegenheid, zoals het buurthuis of zijn of haar favoriete café. Een vertrouwde omgeving kan met afscheid nemen een extra speciaal gevoel geven. Bij een crematie kan de plechtigheid plaatsvinden in het crematorium, waar na afloop ook de condoleance zal zijn.

Het rouwvervoer

Een klassiek vervoersmiddel is een rouwauto, meestal in het zwartMeenhuis & van der kraan Uitvaartzorg biedt meerdere traditionele vervoermogelijkheden op de dag van de uitvaart. Zo kunt u kiezen welke kleur en uitvoering het beste aansluit bij uw wensen en budget. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Bekijk hier al het uitvaartvervoer!

Het graf of de as-bestemming

Een klassiek grafmonument is een gedenkteken in de vorm van een bord of kruis. Bij een traditionele as-bestemming kunt u denken aan thuis in een urn bewaren of de as ergens uitstrooien, maar ook een sieraard laten maken met as erin.

De traditionele uitvaart is nog steeds de uitvaart die het meeste wordt gekozen.Bent u geïnteresseerd in een traditionele begrafenis of crematie? Neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken! Dit kan zowel telefonisch als via het contactformulier.