Spring naar content

Hoe ziet een ecologische uitvaart eruit?

Hoe ziet een ecologische uitvaart eruit?

Bij een ecologische uitvaart staat milieuvriendelijkheid centraal. Elke uitvaart kan op een milieuvriendelijke manier worden ingericht. We vertellen u graag hoe!

Crematie: gas, elektrische of hybride ovens

Tijdens een crematie wordt er vaak veel CO2 verstoten, omdat de meeste crematoria op gas werken. Inmiddels zijn er ook crematoria die werken met elektrische of hybride ovens. Hybride ovens werken deels op gas en deels op elektriciteit, terwijl elektrische ovens volledig op elektriciteit werken. Dit is tevens ook de meest milieuvriendelijke manier van cremeren. Overweegt u een milieuvriendelijke crematie? Bespreek de mogelijkheden met onze uitvaartverzorgers!

Crematie of begrafenis: Soorten kisten

Bij een ecologische uitvaart is het van belang dat er rekening wordt gehouden met de soort kist. Zo kan u onder andere kiezen voor een natuurkist of een gevlochten rotan mand. Een natuurkist is gemaakt van massief populierenhout en 100% biologisch afbreekbaar. Deze kisten zijn licht van gewicht en geschikt voor natuur begraven. Ook gevlochten rotan uitvaartmanden zijn biologisch afbreekbaar. Dat maakt ze ook geschikt voor natuur begraven. Bij Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg hebben we een ruim assortiment kisten. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In onze kistenbrochure kunt u alle soorten kisten bekijken.

Natuurbegraafplaats

Natuur begraven houdt in dat de overledene wordt begraven zonder belastende materialen voor de natuur. Hierdoor wordt het lichaam teruggegeven aan de natuur en hoeft een natuurgraf niet geruimd te worden. Met een plek op een natuurbegraafplaats is de grafrust eeuwig. Hiermee hoeven de nabestaanden later niet voor de moeilijke beslissing te staan over de verlenging van het graf.

Om het milieu niet te belasten, wordt onbewerkt hout of een boom gebruikt als grafmarkering. Daarnaast mogen er ook geen niet-afbreekbare eigendommen de kist in. Zo moet er ook rekening worden gehouden met de kleding van de overledene. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke stoffen in plaats van synthetische stoffen.

Wellicht binnenkort mogelijk: Resomeren

Deze uitvaartmethode betekent dat de overledene wordt ontbonden in een vloeistof van water en kaliumhydroxide. De overledene zal binnen een paar uur opgelost zijn. Van het lichaam blijven alleen de botresten over. Helaas is dit in Nederland nog niet mogelijk. Het kabinet is wel bezig met een wetswijziging. Wanneer resomeren mogelijk is in Nederland zal dit ook bij Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg een optie zijn.

Milieuvriendelijkheid tot in de details

Rouwkaarten zijn vaak gemaakt van papier. Zo is het ook mogelijk om rouwkaarten te laten maken van gerecycled papier of digitale rouwkaarten te versturen. Daarnaast kan er ook rekening worden gehouden met het vervoersmiddel. U kunt de bezoekers vragen om lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen indien dit mogelijk is. Wilt u een milieuvriendelijke rouwauto, dan is het mogelijk om een elektrische auto te kiezen. Ook is het mogelijk om een loopkoets of een bakfiets te kiezen als rouwvervoer. Benieuwd naar het aanbod van Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg? Bekijk hier de uitvaartmogelijkheden.

Een ecologische uitvaart kan er op verschillende manieren uitzien. Het is belangrijk om bepaalde wensen van uw dierbare mee te nemen zodat de uitvaart op een persoonlijke manier gerealiseerd kan worden.
Bent u geïnteresseerd in een ecologische uitvaart? Neem gerust contact met ons op! Wij bespreken graag alle mogelijkheden met u. Wij zijn te bereiken op het volgende telefoonnummer: 010 – 4132582