Spring naar content

Een belangrijk gesprek: hoe praat u over uitvaartwensen met uw partner?

Bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg begrijpen we dat het bespreken van uitvaartwensen met uw dierbaren geen gemakkelijk onderwerp is. Recent onderzoek toont aan dat 71% van de mensen niet weet of hun partner de voorkeur geeft aan crematie of begrafenis. Dit gebrek aan communicatie kan leiden tot onzekerheid en verwarring in een toch al emotionele periode. Daarom willen we in deze blogpost enkele gedachten en oplossingen delen over hoe u over dit onderwerp een gesprek kunt beginnen en uw uitvaartwensen het beste vast kunt leggen.

 

Belangrijkheid van het gesprek

Het is essentieel om te begrijpen waarom het belangrijk is deze gesprekken te voeren. Duidelijkheid krijgen of uw partner bijvoorbeeld de voorkeur geeft aan crematie of begrafenis helpt niet alleen bij het regelen van een uitvaart die de wensen van jouw partner respecteert, maar het biedt u ook gemoedsrust. Door uw uitvaartwensen uit te spreken, voorkomt u mogelijke onduidelijkheid of meningsverschillen tussen familieleden in de toekomst.

Hoe begin u dit gesprek?

  1. Kies een geschikt moment: Begin dit gesprek op een rustig moment, wanneer jullie beiden ontspannen zijn en de tijd hebben om echt te luisteren en te praten.
  2. Benader het sensitief: Breng het onderwerp voorzichtig ter sprake. U kunt bijvoorbeeld beginnen met praten over een recente uitvaart die u bijgewoond heeft of een artikel dat u gelezen heeft (zoals deze blogpost).
  3. Delen van persoonlijke gedachten: Begin met het delen van uw eigen gedachten over het onderwerp. Dit kan de deur openen voor uw partner om hun gevoelens en wensen te delen.
  4. Luister actief en respectvol: Toon begrip voor de gevoelens van uw partner. Het is belangrijk dat u zich beiden gehoord en begrepen voelt.

Uitvaartwensen vastleggen

  1. Maak notities: Schrijf tijdens of na het gesprek de belangrijkste punten op. Dit kan gaan over de keuze tussen crematie of begrafenis, maar ook over andere voorkeuren zoals de locatie, muziek, genodigde en soort ceremonie.
  2. Gebruik hulpmiddelen: Bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg bieden we hulpmiddelen zoals een uitvaartwensenboekje dat u kunt gebruiken om uw voorkeuren vast te leggen.
  3. Overweeg professionele begeleiding: Het kan nuttig zijn om samen met een uitvaartadviseur te praten. Zij kunnen u helpen bij het officieel vastleggen van uw wensen en bieden ondersteuning bij eventuele onzekerheden of vragen.

Tot slot

Het bespreken van uitvaartwensen met uw partner is iets dat met zorg moet gebeuren. Het zorgt voor helderheid en voorkomt extra stress in tijden van verdriet. Bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg staan we klaar om u in deze gesprekken te ondersteunen en te begeleiden. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie of advies, wij zijn er om u te ontzorgen in deze moeilijke tijd. Bel ons op 010 – 4132582 of mail naar info@meenhuisvdkraan.nl.