Spring naar content

Composteren van menselijke lichamen

In Washington is het als eerste staat in Amerika nu toegestaan om menselijke lichamen na het overlijden te composteren. Dit houdt in dat het lichaam samen met houtsnippers, planten en stro door microben wordt omgezet tot compost. Dit kan vervolgens gebruikt worden in de tuin.

Composteren is milieuvriendelijker dan begraven of cremeren. Na ongeveer 30 dagen is het lichaam helemaal afgebroken en blijft er een voedselrijke grond over. Dit is een natuurlijk proces; In de natuur gebeurt dit ook, de overgebleven resten van een wild dier verdwijnen langzaam in de natuur. Ook wordt deze techniek al toegepast op veehouderijen, als alternatief voor cremeren.

Katrina Spade speelde een belangrijke rol in het legaliseren van lichaam compostering in Washington. Toen ze architectuur studeerde kwam ze in aanmerking met de uitvaartbranche en compostering bij veehouderijen. De wetgeving in Nederland staat deze techniek nog niet toe voor het afbreken van menselijke lichamen. In Zweden is het wel legaal om het lichaam te composteren.